Pozitia de baza

January 17th, 2012 by admin

In orice tip de meditatie, indiferent este vorba de meditatiile de tip Qi Qong sau Yoga, toate sunt legate de o anumita pozitie, de o anumita stare de relaxare musculara si de contactul cu pamantul. Bineinteles ca si in cadrul meditatiei noastre, pozitia corpului este foarte importanta.
Aceasta este simpla: sezand pe un scaun, avand spatele drept, cat mai relaxat dar fara a atinge, initial, spatarul scaunului daca se poate, (macar primele trei minute), pentru a nu comprima traiectele canalelor energetice si a permite energiei sa curga liber prin aceste canale. Incearca sa adopti aceasta pozitie macar pentru primele doua-trei minute, dupa care te poti lasa linistit pe spate, adoptand o pozitie cat mai comoda. Umerii este bine sa fie putin adusi, relaxati, capul usor plecat, privirea inainte atingand, parca solul la circa trei metri in fata, ochii inchisi sau semiinchisi, iar varful limbii sa atinga baza dintilor incisivi superiori, asigurand astfel inchiderea canalului energetic principal.
Destinderea, renuntarea la gandurile lumesti si un usor suras pe buze, vor contribui la intrarea in rezonanta cu starea generala de bine. Bratele se tin pe langa corp, palmele se odihnesc pe coapse, pozitionate cu fata in sus si relaxate, talpile sunt paralele si departate la o distanta egala cu nivelul umerilor si, in cazul in care poti sa te descalti, buricele degetelor vor „strange” puternic solul. Abdomenul inferior si muschii fesieri sunt usor incordati. Daca aceasta postura nu este suficient de comoda si esti incordat poti aborda o pozitie in care sa te poti relaxa mult mai bine, intrucat relaxarea si eliberarea de griji stau la baza conditiei esentiale pentru obtinerea unui rezultat cat mai eficient. Este totusi important ca spatele sa fie mentinut drept si membrele să nu fie incrucisate. De asemenea, este bine sa cauti ca tinuta sa fie cat mai lejera, astfel incat, daca este cazul, sireturile pantofilor sa le desfaci, de asemenea, cureaua si nodul de la cravata, astfel incat sa nu existe nici un element care sa te perturbe, in vreun fel sau altul.

Leave a Reply