Respiratia

January 17th, 2012 by admin

In cele ce urmeaza voi incerca sa te familiarizez cu abordarea termenului generic de „respiratie”, vazut din punct de vedere al mai multor curente, sisteme si scoli energetice. Este foarte important sa intelegi ca respiratia nu inseamna doar umplerea plamanilor cu aer si, de aici, organismul sa isi faca treaba, ea reprezinta mult mai mult de atat. Prin respiratie absorbi si elimini un anumit tip de energie. Chinezii spun ca plamanii se umplu cu energie Yang Adevarat din Univers si elimina energia Yang viciata.
Exista mai multe metode de respiratie ce pot fi abordate si ca etape de evolutie, care trebuie, deci, parcurse succesiv. Aceste metode vor fi exersate zilnic, cel putin o jumatate de ora, dimineata la rasaritul Soarelui. In general, rezultatele se observa dupa o practica indelungata, sanatatea si vitalitatea castigandu-se in timp, printr-o practica riguroasa.

Tipuri de respiratii vindecatoare
respiratiaAceste tipuri de respiratii sunt specifice artelor martiale si sistemelor de baza Hatha Yoga si Qi Qong. Firesc, in cele ce urmeaza, voi incerca sa fac doar o scurta prezentare a acestora, urmand ca cei interesati sa caute sa aprofundeze stilul pe care il considera potrivit propriilor nevoi.

Ca o etapa premergatoare respiratiei, trebuie parcursa starea de constientizare, devenind, astfel, constient de propriul tau corp si de punctele de contact pe care le ai cu pamantul. Daca esti culcat, incearca sa simti punctele de contact dintre corpul tau si pamant, intai separat si apoi simultan. Daca esti in picioare sau stai pe un scaun, incearca sa simti contactul care se face direct prin talpile tale. Daca te afli intr-un parc sau undeva unde poti sa te descalti si sa ai, astfel contact direct cu pamantul, incearca sa „infigi” degetele, astfel fixandu-te bine de pamant.

Respiratia directa
Gura este putin deschisa in momentul expirarii. Dintii trebuie sa fie perfect aliniati unii deasupra celorlalti. Varful limbii se sprinijna de cerul gurii, la baza dintilor incisivi. Inspiri pe nas, in acelasi timp abdomenul se dilata. Expiratia se face cu gura deschisa: limba ramane in aceeasi pozitie, iar abdomenul se contracta. Constientizeaza respiratia, valul ei energetic ce intra si iese din plamanii tai si care trece prin spatiul cuprins intre abdomen (hara) si gat. O data cu inspiratia, suflul energetic se ridica de la abdomen spre gat, la expiratie coboara de la gat la doua degete sub ombilic. Nu trebuie sa fortezi suflul, ci doar sa devi constient de el. Este bine ca acest tip de respiratie sa se faca in fiecare dimineata, incepand cu 3 repetari. Prin exercitiu, puterea plamanilor creste, iar durata exercitiului poate fi marita, in timp, pana la 21 de repetari.

Leave a Reply